Begynderguide - konsoller og platforme

Velkommen til første guide i en serie indlæg, hvor jeg opklarer spørgsmål og forklarer begreber, som er gode at kende for at kunne komme i gang med at spille - og i gang med at forstå og tale om spils virkemidler og metoder.

For at komme i gang med at spille computerspil kræver det efter min opfattelse især 3 ting:

  • Den rette hardware til at spille de spil, der interesserer dig

  • Viden om spils opbygning, genrer og virkemidler

  • Tilstrækkelige motoriske skills til de spil, du gerne vil spille

Jeg interesserer mig især for det midterste punkt, men jeg vil alligevel starte med det første - for hardwaren er den første barriere, der adskillere gamere fra ikke-gamere - og det kan i mange tilfælde være en barriere der gør, at mange nysgerrige helt afholder sig fra at prøve at spille. Har man ikke adgang til en konsol, så er man afskåret fra mange spiloplevelser - og konsoller er temmeligt dyre at anskaffe sig, især hvis man ikke ved, om spil overhovedet er ens kop te.

Jeg ville nok aldrig selv have anskaffet mig en Playstation, men jeg tror der er mange derude som mig, som er flyttet sammen med en konsol - frivilligt eller ufrivilligt - og måske slet ikke har benyttet sig af muligheden, fordi det er kærestens/teenagerens/samboens domæne.

Men der er også andre muligheder for at prøve spil af rigtig høj kvalitet, som ikke kræver en stor forhåndsinvestering - så læs med her, hvor jeg ridser fordele og ulemper ved de forskellige konsoller og platforme op.

IMG_1980.jpg

Bare en tilfældig dag, hvor jeg havde min PS controller med på café…

Hvad er en konsol/platform?

Allerførst: En konsol er en spillemaskine - en slags computer, som er udviklet til at spille spil på (man kan også bruge den til at streame tv og andre ting, men det er en biting). De mest kendte i øjeblikket er Playstation, Xbox og Nintendo Switch. I computerspillenes barndom kunne man kun spille ét spil på en konsol - nu køber man ofte spil via konsollen og downloader dem - ligesom når man køber apps på telefon og tablet. I en konsol kan man også benytte en fysisk udgave af spillet (DVD) - her vil man dog oftest skulle downloade en patch med opdateringer, inden man kan spille det første gang.

En konsol er blot én bestemt type af platform. Der findes andre platforme som gør spil tilgængelige i andre formater - fx via streaming, download til PC eller i app stores til smart phones og tablets. I det her indlæg gennemgår jeg de forskellige typer, så du kan finde ud af, hvordan du eventuelt vil begynde din gamer-karriere…

PS og Xbox

De fleste har hørt om Sony Playstation. Den findes i flere udgaver og en gang imellem kommer der en ny på markedet. Det samme gælder for Microsofts Xbox. Når der kommer en ny er det en stor event, og spiludgiverne timer også tit store spil til at ramme frigivelsen af en ny konsol - der er fx en del hype om den nye Playstation 5 og en ny Xbox, som begge bliver launchet i år. I de nye konsoller vil der være lavet en masse tekniske upgrades i forhold til grafik og hastighed og den slags - og en downside er så, at man ikke kan spille sine gamle spil på den nye konsol. En del spil bliver udgivet i en ny udgave til de nye konsoller - og så må man altså købe dem igen, hvis man vil kunne spille dem på den nye konsol.

Jeg har ikke prøvet Xbox, og spiller mest på PS4, så jeg vil ikke komme ind på forskellene mellem de to. Men fælles for dem er, at man spiller med en gaming controller, som man holder med begge hænder. Der er både knapper, som man kan trykke på og fx hoppe, men også nogle knapper man styrer med tommelfingrene - den ene hånd styrer som regel kameravinklen, den anden styrer i mange spil hovedkarakterens bevægelser. Det er forskelligt fra spil til spil og afhængigt af spilgenren. Mange store spil udkommer eksklusivt til enten XBox eller PS i starten, så hvis man gerne vil spille et bestemt spil, er det en god idé at undersøge om det fås til den konsol, man overvejer at købe. Fx er The Last of Us udgivet eksklusivt til Playstation.

Det smarte ved konsoller som Xbox og Playstation er bl.a. at man kan spille i sofaen med sit TV som skærm og controlleren i hænderne, i stedet for at sidde foran en computer med tastatur og mus - og så kan man bruge konsollen til også at streame TV og Netflix osv fra.

Nintendo Switch

switch.jpg

Man kan få switchen i diverse moderigtige farver, hvis man er til den slags.

En nyere type konsol er Nintendo Switch, som blev lanceret i 2017. Den er lidt som en hybrid mellem en Gameboy og en almindelig spillekonsol. Den kan både sættes til en TV- eller computerskærm og fungere ca. som en PS4, men den kan også være en lille mobilskærm med indbygget controller. Det kan fx være smart, hvis man gerne nogle gange vil spille sammen med andre i sin husstand, og andre gange ikke gider se med på deres spil. Og så kan man selvfølgelig tage den med på ferie og den slags. Igen er der udkommet nogle spil særligt til denne konsol - fx Legend of Zelda: Breath of the Wild. Jeg har spillet noget på min kærestes switch, og den er på mange måder rigtig god - dog synes jeg ikke at controlleren er helt så rar at spille med i længere tid som en almindelig controller.

Steam

gamer counterstrike.jpg

En helt anden måde at få adgang til spil på er via Steam og andre lignende platforme. Det er en platform, hvorfra man kan købe og downloade spil til sin PC - Steam i sig selv er gratis at bruge. Der er færre krav og begrænsninger for spiludgivere på Steam, så her kan man finde hele undergrunden af spil, der endnu ikke har hittet nok til blive versioneret til de store konsoller. Derudover er det også en platform til spillere, der foretrækker at køre spillene fra deres egen (toptunede gamer-)PC i stedet for en konsol - det vil bl.a. sige de garvede gamer-typer, der spiller skydespil som fx Counterstrike, hvor man er afhængig af en hastighed og præcision, som er bedre end den, man får via en konsol. Derfor finder man også rigtig store og populære spil på Steam, som altså nok er den platform der har den største spændvidde - fra undergrund til blockbuster-spil.

Hvis du vil spille store, hastighedskrævende spil via Steam, så stiller det en del krav til din PC - men hvis du mest interesserer dig for indiespil, så kan du sikkert godt klare dig et pænt stykke med din hverdags/familie-pc.

Stadia

Det forlød på et tidspunkt, at Stadia ville være Googles forsøg på at skabe en form for “Netflix for gaming”. Som jeg har forstået det, er det dog ikke sådan at man får fri adgang til alle spil - men det er en abonnementsservice, hvor man ikke downloader, men streamer spil. Det kræver derfor en meget hurtig og stabil netforbindelse for at fungere optimalt. Stadia er stadig et meget nyt fænomen på markedet (udkom i april 2020), men man kan læse en udførlig gennemgang og anmeldelse af platformen her - hvor den bl.a. bliver kaldt en “potential platform killer”.

Virtual Reality - VR

VR hører måske ikke helt hjemme her, men nu nævner jeg det alligevel. Der findes forskellige systemer udviklet af de store spilfirmaer til både konsoller og PC, hvor det mest kendte nok er "Oculus Rift” som er udviklet til PC. VR giver nogle nye spilmuligheder, som ofte har fokus på en fysisk dimension, hvor du ikke blot trykker på en knap på en controller, men også har ekstra gadgets, som man også kender det fra Wii-konsollen, guitarhero (hvor du spiller på en “guitar-controller”) eller diverse bilspil og andre simulator-spil, hvor du kan have rat og pedaler osv. til at gøre oplevelsen mere autentisk.

Foto: Christine Sandu via Unsplash

Foto: Christine Sandu via Unsplash

Jeg har kun prøvet VR i nogle helt simple og tidlige spil, hvor det gav mig en del kvalme at have brillerne på - men VR-teknologien har udviklet sig meget, og nu udkommer der efterhånden mange spil i forskellige genrer. Fx har Hitman lige annonceret, at der kommer en VR-udgave - og det er vel ikke helt utænkeligt, at jeg skal prøve den… Men det er nok ikke det første, du skal kaste dig ud i at købe, hvis du ikke allerede er spilentusiast.

Smart Phone/ Tablet

Her er et godt sted at starte for dig, som ikke har adgang til en konsol, og ikke vil frem med den store pengepung, før du har spillet lidt flere spil. Og ja, man kan sagtens spille “rigtige” spil på Smart phones og tablets, det er ikke kun Candy Crush og den slags! Nogle spil er endda designet til touch screen og fungerer derfor bedst (eller kun) på en telefon eller tablet. De kan købes som apps til de forskellige platforme, så det er virkelig nemt at komme i gang.

Et godt eksempel er Monument Valley, der virkelig får det absolut bedste ud af touch screenens muligheder - og som hverken er specielt dyrt eller tager så lang tid at spille igennem (sammenlignet med mange andre spil). Læs meget mere om mine tanker om Monument Valley her.

Der bliver efterhånden produceret en hel del spil af høj kvalitet til tablets og telefoner - og en stor fordel er, at de på den måde er ganske let tilgængelige og ofte også temmeligt billige. Det er ofte kortere spil og sjældent helt store open world spil. Der er masser af fine kunstneriske spiloplevelser at finde her - fx tre spil, som jeg virkelig vil anbefale: “Papers, please”, “The Gardens between” og “Gorogoa”.

Hvis du klikker på billedet, kan du se Techradars anbefalinger til gode spil til iPad i 2020.

Hvis du er lidt nysgerrig og bare har lyst til at få et par gode spiloplevelser, inden du beslutter, om du vil investere i noget udstyr, så kan du med andre ord sagtens starte her.

Læs med i de kommende begynderguides, hvor jeg dykker meget mere ned i begreber og virkemidler i spil.

Forrige
Forrige

Computerspil - det er ikke noget for mig!

Næste
Næste

Et nyt blik på spil - eller flere